مشارکت و معاونت در جرایم مواد مخدر دو واژه جدا از هم هستند و با هم تفاوت دارند. باید بدانیم که این دو، جرم به حساب میآیند و در قانون برای هر کدام مجازات مشخصی در نظر گرفته شده است. زمانی که دو یا چند نفر با همکاری یکدیگر جرمهای مربوط به مواد مخدر مانند حمل، فروش و… را انجام میدهند به آن مشارکت در جرایم مواد مخدر گفته میشود؛ اما در جرم معاونت، شخصی افراد دیگر را به انجام جرم ترغیب و تشویق میکند و نحوه انجام دادن جرم را به آنها نشان میدهد. برای این که بتوان جرم معاونت در جرایم مواد مخدر را به کسی نسبت دارد و به مجازات رساند، وجود مباشر جرم الزامی است و بدون وجود مباشر جرم، معاون جرمی نیز وجود ندارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی این جرم بپردازیم و شما را با جزئیات آن آشنا کنیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
معاونت در جرم مواد مخدر به چه معناست؟
در جرایم مواد مخدر افرادی هستند که به صورت مستقیم مرتکب جرم مواد مخدر نشده ولی در ترغیب، تحریک و تشویق افراد در انجام این کار نقش بسزایی داشتهاند که این عمل معاونت در جرایم مواد مخدر نام دارد و حکم معاونت در جرم مواد مخدر را برای او صادر میکنند. طبق ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی ۳ مورد را برای اشخاص معاون جرم مشخص کرده است که در ادامه آنها را برای شما بیان میکنیم.
- فردی که دیگری را ترغیب، تهدید و تحریک به ارتکاب جرم کند و یا با دسیسه، فریب، نیرنگ و سوء استفاده از قدرت سبب وقوع جرم میگردد.
- هر فردی که وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا فراهم کند و یا این که نحوه و روش انجام جرم را به مرتکب آموزش دهد. برای کسب اطلاعات تکمیلی در رابطه با مجازات ساخت وسایل ارتکاب جرم میتوانید مقاله مجازات تولید مواد مخدر چیست؟ را مطالعه کنید.
- هرکس قصد داشته باشد وقوع جرم را آسان کند تا مرتکب بتواند این عمل را به راحتی انجام دهد.
اگر شخصی که انجامدهنده اصلی جرم است، مرتکب جرمی شدیدتر از آن چه معاون برای او ترغیب کرده است شود، در مجازات معاونت در جرایم مواد مخدر تخفیف داده میشود. در مواردی که معاون برای ارتکاب جرایم مواد مخدر از کودکان و یا افرادی که دچار مشکل عقلی هستند و نمیتوانند درست وغلط را از هم تشخیص دهند، سوء استفاده کند و آنها را تشویق به انجام جرم مواد مخدر کند، در این حالت به جای معاون جرم به آن مباشر و فاعل جرم میگویند و مجازات سنگینی برای او در نظر میگیرند که با سپردن پرونده به مجربترین وکیل مواد مخدر تهران میتوان در روند آن تغییراتی ایجاد کرد.
معاونت و مشارکت در نگهداری از مواد مخدر
به طور کلی داشتن یک نمونه رأی معاونت در حمل مواد مخدر برای کسانی که میخواهند بدانند مجازات معاونت در حمل مواد مخدر چیست به کار میآید. افرادی که به هر طریقی به ساخت جاسازی برای مخفی کردن مواد مخدر در ماشین، منزل و یا جای دیگری بکنند و تعبیه جاساز کردن مواد مخدر را انجام دهند، به جرم معاونت در نگهداری مواد مخدر مرتکب شده و مجازات معاونت در جرم مواد مخدر ۳ تا ۶ ماه حبس و از ۱۰ تا ۵۰ میلیون ریال جریمه نقدی است؛ همچنین مشارکت در نگهداری از مواد مخدر بسته به وزن مواد ضربه شلاق، جریمه نقدی، حبس و در صورت تکرار، اعدام و مصادره اموال شخص برای او در نظر میگیرند.
در صورتی که مشارکت و معاونت در جرایم مواد مخدر به صورت گروهی باشد این گونه نیست که چون جرم به صورت گروهی انجام شده مجازات آن بین اعضا پخش شود بلکه مجازات مشارکت در جرم مواد مخدر برای هر یک نفر برابر با کل مجازات است. مثلاً اگر عدهای در حمل تریاک معاونت داشته باشند، مجازات معاونت در حمل تریاک برای همه آنها یکسان است و برای هر یک نفر کل مجازات را در نظر میگیرند. در مقاله مجازات صادر کردن مواد مخدر چیست؟ میتوانید جزئیات مجازاتها را مطالعه بفرمایید.
حکم مشارکت در حمل مواد مخدر چیست؟
در تمامی کشورهای جهان حمل و جابه جایی و معاونت در جرایم مواد مخدر عملی غیر قانونی و خطرناک است و کسی که مرتکب آن شود به نسبت نوع و میزان آنها مجازات میشود. معمولاً در زمان حمل مواد در مقادیر بالا خودرویی به عنوان اسکورت همراه اتومبیلی که در آن مواد جاسازی شده، است. در صورت دستگیری، مجازات جرم اسکورت مواد مخدر ناچیز است، اما برای خودرو حامل مواد و شخص مرتکب مجازات زیر را در نظر میگیرند.
- یک تا پنجاه گرم: در این مورد بدون در نظر گرفتن نوع دستگیری مجرم به پرداخت جزای نقدی و پنجاه ضربه شلاق محکوم میشود.
- بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم: در این شرایط مجرم محکوم به پرداخت ۵ تا ۱۵ میلیون ریال جریمه نقدی و ده الی هفتاد و چهار ضربه شلاق میگردد.
- بیش از ۵۰۰ گرم الی ۵ کیلو گرم: حکم مجرم در این شرایط شامل ۱۵ تا ۶۰ میلیون ریال جزای نقدی، ۴۰ الی ۷۰ ضربه شلاق و دو تا ۵ سال حبس تعزیری است.
- بیش از ۵ کیلوگرم تا ۲۰ کیلوگرم: بسته به نوع مواد مخدر ۵ الی ۱۰ سال حبس، ۶۰ الی ۲۰۰ میلیون ریال مجازات نقدی و ۵۰ تا ۷۴ ضربه شلاق برای مجرم در نظر میگیرند.
- بیش از ۲۰ کیلوگرم الی ۱۰۰ کیلوگرم: ۵ تا ۱۰ سال حبس، ۶۰ الی ۲۰۰ میلیون ریال جزای نقدی و ۵۰ الی ۷۴ ضربه شلاق
- حمل مواد مخدر بیشتر از ۱۰۰ کیلوگرم: در این مورد مجرم به ۱۵ الی ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی، ۴۰ تا ۷۴ ضربه شلاق، حبس ابد و در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال شخص
برای دانستن نوع محکومیت مواد مخدر، داشتن یک نمونه رأی دادگاه مواد مخدر و مطالعه آن بسیار کارآمد است؛ همچنین برای این که مجرم به کمترین مجازات محکوم شود به کمک بهترین وکیل کیفری تهران نیاز دارد.
خلاصه مطلب
متأسفانه مواد مخدر افراد زیادی را در جامعه درگیر کرده است و جرایم مواد مخدر مانند معاونت در جرم مواد مخدر و معاونت در فروش مواد مخدر بسیار زیاد شده و پروندههای زیادی در این رابطه برای افراد تشکیل شده است. همانطور که دیدیم مشارکت و معاونت در جرایم مواد مخدر دو مقوله جدا از یکدیگرند که هر کدام مجازات مخصوص به خود را دارند. جرم معاونت زمانی است که فردی اشخاص دیگری را به انجام جرم تشویق میکند و سبب تحریک او میشود. اگر پروندهای بر علیه معاون در دادگاه ایجاد شود، میتواند برای دفاع و اثبات بی گناهی در حمل مواد مخدر از وکیل پایه یک دادگستری کمک بگیرد. در صورت وجود هر گونه ابهام میتوانید سؤالات خود را در بخش کامنتها مطرح نمایید.
سؤالات متداول
- حکم جرم معاونت در حمل مواد مخدر چیست؟
سه تا شش ماه حبس و از ۱۰ تا ۵۰ میلیون ریال جریمه نقدی
- مباشر جرم چه کسی است؟
مباشر جرم همان شخصی است که به طور مستقیم جرم را مرتکب میشود.