نفقه فرزند از چه زمانی شروع میشود و بر عهده کیست؟
در قانون ۱۱۹۸ قانون مدنی کشور، چنین بیان شده که نفقه فرزندان بر عهده والدین است. شاید برای شما هم سؤال پیش آمده باشد که نفقه فرزند بر چه اساس تعیین میشود یا بر عهده چه کسی است؛ اما قبل از دانستن چنین موضوعاتی باید بدانید نفقه به چه معنا است.
با استناد به قانون مدنی ایران، نفقه به معنای تأمین هزینه نیازهای متعارف و ضروری زندگی بیان شده است؛ از جمله نیازهای ضروری زندگی میتوان به مواردی همچون: خوراک، پوشاک، درمان، مسکن، هزینههای تحصیل و غیره اشاره کرد.
نفقه جز امور مالی زوجین قرار میگیرد که در صورت جدایی باید نسبت به آن تعیین و تکلیف شود. نفقه یکی از حقهای قانونی فرزندان یک خانوده بوده و در صورت عدم پرداخت این هزینه توسط افرادِ موظف، فرزندان میتوانند به دادگاه مراجعه و از دادگاه خواستار الزام والدین به پرداخت نفقه را داشته باشد.
در این مطلب قصد داریم ضمن پرداختن به نفقه فرزندان به بیان ندادن نفقه فرزند چه حکمی دارد نیز بپردازیم؛ از این رو پیشنهاد میکنیم تا انتهای این متن ما را همراهی کنید.
نفقه چیست؟! نفقه طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی ایران، عبارتست از: همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل خانه، پوشاک، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. ملائت و توانایی اقتصادیِ مرد یا وضعیت خانوادهٔ پدری زن، ملاکی برای تعیین میزانِ نفقه نیست. به نقل از سایت ویکی پدیا
نفقه فرزند از چه زمانی شروع می شود؟
نفقه فرزند از زمان تولد او آغاز شده و بر عهده پدر خانواده است و در مواقعی که پدر فوت کرده باشد یا بنا به دلایلی توان پرداختن نفقه را نداشته باشد، این وظیفه به عهده جد پدری نهاده میشود؛ حال اگر جد پدری نیز قادر به پرداخت نفقه نباشد،
این امر را مادر فرزند عهده دار خواهد بود و در مرحله بعد بر عهده جد مادری قرار میگیرد. امور مربوط به نفقه بسیار پیچیده و وابسته به زمان است؛ از این رو پیشنهاد میکنیم در خصوص نفقه فرزند چه قدر است و چگونه تعیین میشود با بهترین وکیل حقوقی تهران ارتباط گرفته و ابهامات خود را نیز از طریق ایشان رفع کنید.
در نهایت نفقه فرزندان از بدو تولد، به ترتیب بر عهده، پدر، پدر پدر، مادر پدر، مادر فرزند، پدر مادر، مادر مادر میباشد و در صورتی که این اشخاص از عهده پرداخت این هزینه برنیایند، جد پدری و جد مادری با کمک و همراهی یکدیگر موظف به پرداختن هزینههای ضروری و نفقه تعیین شده برای فرزند هستند؛ قابل ذکر است در صورتی که فرزند و منفق بر سر میزان نفقه پرداختی به توافق نرسند، میزان نفقه را کارشناسان منتخب دادگاه معیین خواهند کرد.
نفقه فرزند چه قدر است؟
از آنجایی که نفقه و گذر زمان رابطه مستقیمی با هم دارند و شرایط مختلفی، همانند: وضعیت کشور، محل زندگی و غیره در مقدار آن تأثیرگذار هستند، در قانون مدنی برای آن میزان و مقدار مشخص نشده است؛ در این صورت فرمول یا قانون مشخصی برای تعیین میزان نفقه فرزندان وجود ندارد. در حال حاضر، دادگاه کارشناسان متخصصی را که در این حوزه اطلاعات کافی دارند را انتخاب کرده و میزان نفقه پرداختی توسط این کارشناسان تعیین خواهد شد.
کارشناسان هنگام مشخص کردن مقدار نفقه فرزند، فاکتورهای بسیاری را مورد ارزیابی قرار میدهند که در بخش بعدی به برخی از این فاکتورها اشاره خواهیم کرد.
نفقه فرزند بر چه اساس تعیین میشود؟
میزان نفقه برای همه افراد جامعه یکسان نیست و میزان آن را با توجه به شرایط حاکم بر آن خانوده توسط کارشناسان تعیین میشود، به عبارتی، مقدار نفقه فرزندان خانواده با توجه به وضعیت مالی پدر و در نظر گرفتن عرف جامعه مشخص میشود. کارشناسان هنگام تعیین کردن میزان نفقه، مواردی همچون:
- سن
- وضعیت تحصیلی و آموزشی فرزند
- وضعیت جسمی
- وضعیت روحی
- وضعیت مالی پدر
- منطقهای فرزند در آن زندگی میکند
- جنسیت فرزند
- و غیره
را مورد بررسی قرار داده و با در نظر گرفتن همه شرایط موجود برای فرزند و والدین فرزند، اقدام به مشخص کردن مقدار نفقه میکنند. وکیل متخصص در این حوزه، ضمن توضیح نفقه فرزند بر چه اساس تعیین میشود، شما را از عواقب نپرداختن آن نیز آگاه خواهد کرد.
نفقه فرزند پسر چه قدر است؟
یکی از زیر مجموعههای نفقه ارقاب یا خویشاوندان، نفقه پسر میباشد. در ماده ۱۲۰۴ قانون مدنی، نفقه ارقاب به فراهم شدن؛ غذا، پوشاک و منزل مسکونی همراه با وسایل ضروری با در نظر گرفتن توان مالی منفق، بیان شده است. نفقه فرزندان پسر بر خلاف فرزند دختر، تا سن ۱۸ سالگی ادامه دارد و بعد از این سن، نفقه در صورتی که فرد در حال تحصیل باشد یا توانایی کارکردن نداشته و بنا به دلایلی پسر امکان فراهم کردن حداقلها برای معشیت و زندگی خود را نداشته باشد، به وی تعلق میگیرد.
نفقه پسران در دادگاه توسط کارشناسان متخصص مشخص میشود؛ از این رو کمک گرفتن از وکیل برای افزایش آگاهیتان نسبت به نفقه فرزند چه قدر است، به افرادی که میخواهند اقدام به شکایت کنند، ضروری است. کارشناسان برای تعیین میزان و مقدار نفقه همه شرایط پسر و منفق رابررسی میکنند. برخی از نکاتی که توسط کارشناسان بررسی میشود؛ عبارتند از:
- سن پسر
- اشتغال پسر
- وضعیت مالی پسر
- وضعیت مالی منفق
- وضعیت اشتغال منفق
- وضعیت تحصیلی پسر
- وضعیت جسمی و روحی پسر
- محل زندگی پسر
- و غیره
قابل ذکر است که نفقه پسر، فقط در زمان حال و آینده قابل دریافت بوده و افراد حقی مبنی بر دریافت نفقه گذشته خود ندارند؛ وکیل خانم در تهران با میزان تجربه و دانشی که در این زمینه دارد میتواند اطلاعات دقیقتری نسبت به نفقه فرزند چه قدر است، را در اختیار شما بگذارد.
نفقه فرزند دختر چه قدر است؟
نفقه فرزند دختر، شامل خوراک، پوشاک، مسکن و تمام نیازهای متعارف او میشود. میزان نفقه فرزند دختر، در صورت عدم توافق با منفق، توسط کارشناس منتخب دادگاه تعیین میگردد و مبلغ معینی نیست.
مصادیق نفقه فرزند دختر، شامل موارد زیر است:
- خوراک: تأمین غذای کافی و سالم متناسب با سن و وضعیت جسمی و روحی
- پوشاک: تأمین لباس مناسب و متناسب با فصل و شرایط زندگی فرزند
- مسکن: تأمین مسکن مناسب و متناسب با وضعیت زندگی فرزند
- هزینههای درمانی: تأمین هزینههای درمان بیماریهای فرزند، چه بیماریهای جسمی و چه بیماریهای روانی
- سایر هزینههای متعارف زندگی: تأمین هزینههای تحصیل، تفریح، آموزش، رفت و آمد و سایر هزینههای متعارف زندگی فرزند
نفقه فرزند دختر با نفقه زن با هم تفاوتهای بسیاری دارند که در اکثر اوقات، مردم عادی تفاوتی بین این دو قائل نمیشوند؛ از این رو گرفتن مشاوره حقوقی از وکیل متخصص مبتنی بر نفقه زن شامل چه چیزهای میشود و ندادن نفقه فرزند چه حکمی دارد، میتواند کمک بسیاری در این زمینه به شما باشد؛ قابل ذکر است برای تعلق نفقه، کارشناسان فاکتورهایی را در نظر میگیرند، که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
شرایط تعلق نفقه فرزند دختر، عبارتند از:
- فرزند دختر باید بالغ نبوه باشد.
- فرزند دختر باید محجور بوده یا با کار کردن، نتواند نیازهای مالی خود را برطرف کند.
- در صورتی که فرزند دختر بالغ نبوه باشد، ولی محجور نباشد و با کار کردن، بتواند نیازهای مالی خود را برطرف کند، نفقه به او تعلق نمیگیرد.
- در صورتی که فرزند دختر بالغ نبوه نباشد، ولی محجور نباشد و با کار کردن، نتواند نیازهای مالی خود را برطرف کند، نفقه به او تعلق میگیرد.
- در صورتی که فرزند دختر محجور باشد، اعم از اینکه بالغ نبوه باشد یا نباشد، نفقه به او تعلق میگیرد.
میزان نفقه فرزند دختر، با توجه به عوامل مختلفی تعیین میشود، از جمله:
- وضعیت مالی پدر
- وضعیت مالی فرزند
- وضعیت زندگی فرزند
- نیازهای متعارف فرزند
- و غیره
در صورتی که پدر و فرزند دختر بر سر میزان نفقه توافق نداشته باشند، دختر باید برای این امر به دادگاه شکایت کرده تا با دستور قاضی میزان نفقه توسط کارشناسان تعییین شود. وکیل دادگستری ضمن توضیح نفقه فرزند بر چه اساس تعیین میشود، در تسریع روند رسیدگی به پرونده نیز نقش حیاتی دارد؛ از این رو ضروری بوده در صورت اقدام به شکایت، به یک وکیل متخصص مراجعه کنید.
نفقه بچه بعد از طلاق چه قدر است؟
میزان نفقه فرزند بعد از طلاق در قانون ایران مشخص نشده است و دادگاه با توجه به شرایط و نیازهای فرزند و همچنین وضعیت مالی پدر و مادر، میزان نفقه را تعیین میکند. در تعیین میزان نفقه فرزند، عوامل مختلفی مانند سن فرزند، وضعیت تحصیلی، وضعیت سلامتی، هزینههای زندگی در محل اقامت فرزند، وضعیت شغلی و درآمد پدر و مادر، تعداد فرزندان، و غیره در نظر گرفته میشود.
زمانی که که پدر و مادر در مورد میزان نفقه فرزند به توافق نرسند، هر یک از آنها میتواند با مراجعه به دادگاه، تقاضای تعیین نفقه فرزند را خواستار شوند ودر صورتی که دادگاه نفقه فرزند را تعیین کند، پدر یا مادر موظف به پرداخت نفقه طبق حکم دادگاه هستند.
در صورت عدم پرداخت نفقه، فرزند یا مادر میتوانند از طریق اجرای احکام، حکم دادگاه را اجرا کنند. وکیل خوب خانواده در تهران، ضمن بیان ندادن نفقه فرزند چه حکمی دارد، مشاورههای حقوقی مورد نیاز جهت شکایت را نیز برایتان توضیح خواهد داد.
برای نفقه فرزند کجا باید شکایت کرد؟
برای شکایت از عدم پرداخت نفقه فرزند، باید به دادگاه خانواده مراجعه کنید. دادگاه خانواده در هر شهرستانی وجود دارد. شما میتوانید با مراجعه به سایت قوه قضائیه، آدرس و تلفن دادگاه خانواده محل سکونت خود را پیدا کنید. در جلسه دادگاه شما و همسرتان باید حضور داشته باشید و دلایل خود را برای درخواست نفقه فرزندتان بیان کنید. دادگاه پس از بررسی مدارک و شنیدن اظهارات شما و همسرتان، حکم خود را صادر میکند.
قابل ذکر است که در صورتی فرزند شما زیر ۱۸ سال سن دارد، شما میتوانید به صورت مستقل از طرف فرزندتان نیز اقدام به شکایت کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نفقه فرزند چه قدر است و ندادن آن چه عواقبی دارد به وکیل متخصص مراجعه کنید.
سخن پایانی
نفقه فرزند یک حق قانونی برای فرزند است و فرزند میتواند در صورت عدم پرداخت نفقه توسط پدر یا سایر افراد واجب النفقه، به دادگاه مراجعه و نفقه خود را مطالبه کند. نفقه فرزند تا زمانی که فرزند نیازمند بوده و نتواند حداقلهای زندگیاش را فراهم کند، ادامه دارد؛ قابل ذکر است
فرزند پسر پس از ۱۸ سالگی و اتمام سربازی، اگر توانایی کارکردن داشته باشد و از کارکردن سرباز زند، مستحق دریافت نفقه نمیباشد؛ اما در مورد فرزندان دختر این رویه بر این است که نفقه دختر تا هنگام ازدواج بر عهده پدر یا بر عهده جد پدری و مادری است.
طبق قانون افرادی که ملزم به پرداخت نفقه شدهاند و از آن امتناع کرده باشند به حبس تعزیری درجه شش تا هشت محکون خواند شد. شما برای اطلاع دقیقتر ندادن نفقه چه حکمی دارد، میبایست به وکیل متخصص این حوزه مراجعه کنید.
سؤالات متداول
برای نفقه گذشته فرزند میتوان شکایت کیفری کرد؟
خیر، فرزندان نسبت به دریافت نفقه گذشته خود نمیتوانند شکایت کنند. نفقه فقط برای زمان حال و آینده قابل پیگیری و دریافت است.
آیا ندادن نفقه فرزند، زندان دارد؟
بله، افراد ملزم به پرداخت نفقه، در صورت عدم پرداخت به مجازات حبس تعزیری درجه شش محکوم خواهند شد. این مجازات بین شش تا دو سال تعبیه شده که توسط قاضی میزان آن مشخص میشود.
نقفه فرزند پسر، در چه صورت بر عهده خودش است؟
در صورتی که فرزند بالغ شود و توانایی کار کردن داشته باشد، نفقه او به عهده خودش است، مگر اینکه به دلیل بیماری یا معلولیت، قادر به اداره امور خود نباشد. در این صورت، نفقه فرزند همچنان به عهده پدر یا مادر است.